Csendes kilépés
Párkapcsolat

Csendes kilépés jelei egy kapcsolatban

Csendes kilépés amikor az emberek „csendben kilépnek” a munkahelyükön, már nem érzik szükségességét, hogy „mindent beleadjanak”. Nincs sürgetés, nincs késő estig maradás, nem keresnek plusz órákat vagy további projekteket. Teszik ezt, amikor már nincsenek inspirálva a munkahelyükön Miért dolgozzak többet, ha szinte semmi hasznom nincs belőle? Tesszük fel magunknak a kérdést. Akár a kiégés, a reménytelenség vagy a rossz főnökök miatt, a csendes kilépés a társadalmi szerepvállalás egy olyan stílusát kínálja, amely a munkahelyen túlra is kiterjedhet, akár a magánéletünkre is.

Csendes kilépés a szerelemben. A távozás cselekedete távozás nélkül

Voltál már olyan párkapcsolatban, ahol úgy érezte, hogy csak te vagy az egyetlen, aki munkát fektet bele? Vagy talán csak a nem mertél vagy akartál kilépni? Mégis, talán finoman visszavettél a kapcsolatodban való részvételből, hogy más dolgokra koncentrálhass?

Csendes kilépés
Csendes kilépés

A csendes kilépés a kapcsolatokban nem újdonság. Az emberek a kapcsolataikban éppúgy változatos elköteleződési stílusokat alkalmaznak, mint a munkájukban. Nem meglepő tehát, hogy a partnerek ugyanúgy korlátozhatják a kapcsolatukban való részvételüket, és „uralkodnak rajtunk”, mint a munkahelyükön.

A határok betartása a munka esetében is működhet. Vajon a szerelemben is?

Azok az emberek, akik csendben kilépnek a kapcsolatukból, mert meghúzták határaikat, elszigetelve azt az életük többi részétől, azt kockáztatják, hogy elveszítik a kapcsolatot. Míg a munka területén az erős határok a karrier építés egyik kellékeként védelmet szolgálnak, a határok meghúzása mellett még mindig elismertek lehetnek munkájukban, miközben ez a magánéletben önvédelemre szolgálhat. A párkapcsolati központúság az én és a másik egészséges összefonódásával jár együtt. Ez arra utal, hogy azok az emberek, akiknek a kapcsolatuk az életük során prioritást élveznek, kevésbé voltak elégedettek a kapcsolatukkal.

A romantikus kapcsolatból való csendes kilépés átmeneti taktika lehet, hogy az illető át tudja helyezni a prioritásokat az iskolára, a karrierre, vagy a hobbikra. Lehet, hogy ez egy tervezett, átmeneti stratégia, amely egy fontos cél elérését hivatott segíteni, szükséges ára annak, hogy átvészeljen egy intenzív álláskeresést, a munkahelyi zsúfolt időszakot, az orvosi egyetemet vagy egy családi krízist. Ha ez ártalmatlannak szánjuk a kapcsolatunkban, akkor is tükrözhet egy mérgező típusú elvonatkoztatást, amely végső soron veszélyeztetheti a kapcsolatot.

A csendes kilépés jelei középpontjában a kivonulás áll

Egy énekes egykor azt mondta, hogy „a szeretet egy ige”, és ennek mentén a csendes kilépés egy kapcsolatból úgy is leírható, hogy nem mutatunk szeretetet és kivonulunk a kapcsolatból.

Ez egy többlépcsős folyamat.

Előtérben az érzelmi közömbösség vagy érzéketlenség áll, amely idővel felváltja a szeretet érzését. Az eltávolodás magában foglalja a lelki leválást és a visszahúzódást is a kapcsolatból. Emellett az emberek megpróbálnak fizikailag is eltávolodni a partnerüktől, elkerülve, hogy időt töltsenek vele. Csendben kilépni egy kapcsolatból nem jelenti azt, hogy viccelődünk valakivel.

A kísérteties egy eltűnés: a kapcsolat véget ér.

Azok az emberek, akik csendben kilépnek a kapcsolatukból, a közelben maradnak… legalábbis egy ideig. Ez egy fokozatos kivonulás, amely – ha nem foglalkoznak vele – lassan elpusztítja a partnereket összekötő érzelmi kötelékeket. A kapcsolat fennmaradhat, ha az elkötelezettség megmarad, de a kivonulás előre jelzi a kapcsolattal való elégedetlensége.

A csendes kilépés jelei a kapcsolatokban

Hogyan néz ki a csendes kilépés, ha a szerelemről van szó? Annak jelei, hogy a partner csendesen kilép a kapcsolatból, a párkapcsolati kivonulás kulcsfontosságú viselkedésformáit tükrözhetik.

Párat említenék

A fizikai szeretet hiánya, beleértve az érintést is.

A partner felé irányuló figyelem hiánya, még akkor is, ha a partnerrel egy szobában tartózkodik

A kérdések feltevésének vagy a válaszadásnak a kerülése

Álmodozás, és az, hogy lelkileg egy másik térben tartózkodnak, amikor a partnerükkel együtt vannak

Nem akarnak „foglalkozni” a partnerükkel.

A lehető legkevesebb időt töltik a partnerükkel.

Miért nem szakítanak?

A párkapcsolat-kutatók kimutatták, hogy a partnerek azért maradnak együtt, mert elköteleződési kényszer köti őket a kapcsolathoz, vagy néha csak azért, mert így akarják. Azok a partnerek, akik csendben kilépnek a kapcsolatukból, lehet, hogy el akarnak menni, de lehet, hogy a kényszerek miatt maradnak.

Mit veszítenének, ha megszakítanák a kapcsolatot? Talán megélhetési problémák miatt. A párhuzam a munka és a kapcsolatok között: az emberek talán nem akarják a munkájukat, de maradnak, mert szükségük van rá.

Alternatív megoldásként a csendes kilépés egy kapcsolatból lehet egy módja annak, hogy kipróbálja a kapcsolat befejezésének lehetőségét, hogy milyen lesz az, amikor már nem egy párt alkotnak. Ebben az értelemben ez a kilépési stratégiájuk része lehet. Az érzelmi válás ugyanis a házasság felbomlásának egyik kulcsfontosságú korai lépése, és a kapcsolatból való kilépés lehetővé teszi az érzelmi elkülönülést.

Az, ahogyan az emberek a kapcsolataikkal foglalkoznak, arra utal, hogy az központi szerepet tölt be az életükben. A kapcsolatból való csendes kilépés nem feltétlenül jelenti a kapcsolat végét, de ha mást nem is, azt sugallja, hogy a kapcsolat nem az illető számára az első számú prioritás.

https://www.facebook.com/szineslelek

Figyelmedbe ajánlom a következő cikkemet is:

/https://nemeth-anita.hu/blog/lathatatlan-par/

Ha érdekesnek találtad a cikket, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük