Bántalmazás
Férfiak

Férfi bántalmazás

Férfi bántalmazás. A legfontosabb, hogy azzal kezdeném, hogy ez a cikk azért íródott, mert, úgy tűnik, hogy a társadalom egyik fontos kérdésével nem merünk foglalkozni. A férfiak bántalmazásával egy kapcsolatban. Nem akarom elbagatellizálni a nők elleni erőszakot, hiszen az is valós probléma. Azt gondolom, hogy mindkettő a mai világ jelensége, ami se nem figyelmet se nem együttérzést nem vált ki a társadalom szinte egy részéből sem, miközben ezek az emberek némán sírnak és csak egy kéznyújtásra várnak, a Te kezedre.

Bántalmazásnak nevezzük, amikor az egyik fél teljes kontrollt és hatalmat gyakorol a másik fél felett. Ez a lehet mentális, lelki és fizikai bántalmazás is.

Kimondani is szörnyű, hogy ilyen előfordulhat, de ha sorrendet kellene felállítani, hogy a nők vagy a férfiak ellen több a kapcsolaton belüli erőszak, a nők vannak az első helyen, őket éri több bántalmazás, bár szerintem jóval több az olyan eset a férfiak bántalmazásával kapcsolatban, ami nem kerül napvilágra, és még csak sejtésünk sincs róla, hogy környezetünkben is előfordulhat ilyen.

Hogy miért lehet ez?

Egyszerű a válasz, mert a férfiak, az erős férfiak nem fogják elmondani, hogy őket egy nő bántalmazta, hogy egy bántalmazó kapcsolatban élnek. Számukra ez borzasztó megalázó lenne, és azt kell, hogy mondjam, a társadalom sem kezelné ezt jól.

Hova fordulhatnak a férfiak segítségért?

Megpróbáltam az interneten keresni olyan szervezetet, aki kimondottan csak bántalmazott férfiakkal foglalkozik. Szomorúan vettem tudomást róla, hogy nincsen, Magyarországon nincs olyan szervezet vagy alapítvány, aki segítséget nyújtana a férfiak számára.

Azt érzem, hogy egyedi kettős mérce van, a kapcsolaton belüli erőszak megítélésében, hiszen az emberek nagyobb része nem tartja elfogadhatónak a kapcsolaton belüli erőszakot semmilyen formában sem, ha egy férfi bántalmaz egy nőt, miközben, ha ez fordítva van hogy egy nő bántalmaz egy férfit, már nem foglalkozunk vele. A hatóságok reakciója megdöbbentő, mert nem hiszik el, ha egy férfi tesz panaszt párja ellen bántalmazással kapcsolatban.

Sajnos nem egyedi eset az sem, hogy a férfi panaszt tesz és a végén ő kerül bajba, és egyik pillanatról a másikba vádlottak padján veszi észre magát. Az, hogy ha a kapcsolaton belüli erőszakról beszélünk, a mai társadalmi megítélés szerint csak a férfi lehet az, aki elköveti, hiszen a férfi az, aki erős, aki erőt tud kifejteni, aki soha nem sír, aki mindig meg tudja magát védeni.

Ezek alapján el tudjuk képzelni, hogy milyen lehet az, amikor egy férfi a barátai előtt elmondja, hogy ő egy bántalmazó kapcsolatban él? Mély szégyent érezhet, aki felfedi titkát egy-egy fórumon esetleg név nélkül, amikor segítséget kér, és a következőket kapja:

„ Biztosan csak kamu az egész, mert te bántottad a Feleséged és ezzel akarod elterelni magadról a figyelmet.”


„Milyen férfi vagy te, hogy ezt eltűröd? Ha ennyire nyúl vagy, akkor meg is érdemled! De biztos csak kamu, nem lehetsz ennyire pancser”

Ezek és ehhez hasonló kommentek miatt dönt úgy egy férfi, hogy nem fedi fel titkát, és mélyen hallgat és tűri a bántalmazás minden formáját.

És persze a kommentek között található olyan is, aki azt mondja, hogy üss vissza, ne hagyd magad. Tudjuk azt, hogy ezek a férfiak, akiket bántanak, soha nem fognak visszaütni, mert:

  • azt hallotta egész életében, hogy nőket nem ütünk meg, nem bántjuk őket.
  • nem felejti el, hogy régen szerette az a nőt, aki most ezt teszi vele
  • félelemmel tölti el, hogy elveszítheti gyermekeit

Mi vezet arra, egy nőt, hogy a bántalmazás bármely formáját válassza egy férfival szemben?

Tanulmányok szerint a tanult viselkedési formák, családon belüli kapcsolati minták, az érzelmi instabilitás mind, mind kihozhatja a bántalmazás lehetőségét. Akiket gyermekkorban bántalmaztak, azok felnőttkorukban nagyobb eséllyel lesznek a kapcsolatukban áldozatok, viszont akiket édesanyjuk bántott azokból bántalmazók lesznek független attól, hogy nőről vagy férfiról beszélünk.

Bántalmazó nőknek tettek fel a bántalmazás okáról kérdést, melyre a következő válaszokat adták:

„Gyerekekkel vagyok otthon, egész nap, kiidegelnek. Estére mire a férjem megérkezik, idegbajos vagyok, bántani fogom őt.”


„Mindig ő főzött otthon, többször előfordult, hogy nem ízlett, amit készített vacsorára, hasba ütöttem, hogy hátha megérti, hogy nekem ez nem jó, és éhes vagyok.”

Férfi, mint bántamazott
Férfi, mint bántalmazott

Honnan lehet észrevenni, hogy bántalmazó kapcsolatban él egy férfi:

Teljes ellenőrzés alatt van

a bántalmazó feleség minden esetben kontrolláló. Mindent megszab, mennyit költhetsz, kivel beszélhetsz, kinek mit mondhatsz, kivel és mikor találkozhatsz beleértve a családodat és a barátaidat is. Hogy büntetni tudjon téged, többségében szavakkal teszi azt, vagy a csend passzív agresszív büntetést választja számodra.

A gyerekeitekkel zsarol

a bántalmazó feleség minden esetben kontrolláló. Mindent megszab, mennyit költhetsz, kivel beszélhetsz, kinek mit mondhatsz, kivel és mikor találkozhatsz bel értve a családodat és a barátaidat is. Hogy büntetni tudjon téged, többségében szavakkal teszi azt, vagy a csend passzív agresszív büntetést választja számodra.

Tettlegesség

igen, a nők körében is előfordul, hogy fizikai bántalmazásban részesíti párját. Amennyiben megrúg, vagy bármilyen testi fenyítést alkalmaz, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy bántalmazó kapcsolatban élsz.

Beteges hajlamú féltékenység és elszeparálás

a bántalmazott férfinak, az idő múlásával megszűnik minden kapcsolata a külvilággal, a barátokkal és szinte a családdal is. Minden olyan dologtól elzár, amivel kapcsolatba tudnál másokkal kerülni, féltékeny minden körülötted lévő nőre. Eltílt mindentől, ami az önbecsülésedet erősítené.

Mindig más a hibás

a bántalmazó nő, mindig másokat okol, mindig más a hibás. Szerinte mindenki csak rosszat akar neki. Mindig megtalálja, hogyan tudja párját mindig minden körülmények között hibáztatni. Ő az, aki soha, semmiért nem kér bocsánatot.

A szex, mint eszköz a nevelési eszköze

a fő taktika az, hogy elhiteti párjával, hogy nem szerethető és senki nem fogja megkívánni őt, hiszen vele mindig csaj baj van. A jelszava, ha jó leszel, este kapsz szexet!

Irracionális elvárások

a férfi, soha nem tud megfelelni, soha nem éri el azt a szintet, amit a nő felállított neki. Soha nem lesz jó, amit csinál.

Érzelmi zsarolás

rendszeres az elhagyással vagy az öngyilkossággal való zsarolás, fenyegetés. Nyilván a férfi bűntudatára hat vele, hogy ezzel is magához tudja láncolni.  

Önkéntelen félelmet kelt

férfiként azt érzed, hogy életveszélynek van kitéve az életed. Amikor úgy aláz meg téged, hogy a testi épséged is veszélybe kerül.

Nem viseli el a kritikát

a férfi semmilyen kritikát, semmilyen tanácsot, semmilyen ötletet nem adhat párjának. Hiszen a nő mindent, sokkal jobban tud, mint párja. Amennyiben ez mégis megtörténne, a férfi élete pokollá változik.

Mielőtt azért kimondanánk, hogy bántalmazó kapcsolatban él egy férfi, szögezzünk le valamit. Nem minden jel jelenti azonnal azt, hogy bántalmazó kapcsolatban él valaki, de arra feltétlen jel, hogy valami nem működik megfelelően a kapcsolatban, amire érdemes odafigyelni és szakemberhez fordulni. Egyedül felismerni az egy lehetőség a bántalmazott férfi számára a változtatásra, de egyedül dolgozni rajta vagy közösen párjával azt kell, hogy mondjam szinte lehetetlen.

Remélem a cikkem olvasása után megérti mindenki azt, hogy senki, de senki nem érdemli meg azt, hogy bántalmazzák, sem nő, sem férfi.

Engedjük meg mindenkinek az önbecsüléshez való jogot!

Még szintén kedvelheted...

1 hozzászólás

  1. […] /https://nemeth-anita.hu/blog/ferfi-bantalmazas/ […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük