Láthatatlan pár
Párkapcsolat

Láthatatlan pár

Láthatatlan pár? Mit is takar ez? És miért maradnak mégis együtt?

Mindannyiunk ismerősi körében felfedezhetőek a láthatatlan párok. Csodáljuk és irigyeljük gyönyörű képeiket a közösségi médiában. Mindig olyan boldognak tűnnek, a nyaralásaik pedig még látványosabbnak. Összehasonlítjuk a mi kapcsolatainkat az övékkel, és csodálkozunk, hogy ők miért olyan boldogok mindig. Aztán néhány évvel később megtudjuk, hogy ezek a tökéletesnek tűnő házasságok véget érnek.

A láthatatlan válás kifejezés jól jellemzi azt, ami itt történhetett. Az ilyen típusú házasságokban látszólag minden rendben megy, legalábbis külsőleg. A házaspár nyilvánosan és a közösségi médiában is így jelenik meg, miközben láthatatlan pár. A magánéletben azonban a pár valójában eltávolodott egymástól, és a házasságuk bizonytalanul a szakadék szélén táncol.

Láthatalan pár

A láthatatlan válást számos probléma jellemzi, nézzünk meg párat.

  • A fizikai és érzelmi intimitás hiánya.
  • A pár úgy működik, mint egy vállalkozás, amelyben a fő megbeszélt témák a pénzügyek és a gyerekek.
  • Legalább az egyik partner úgy érzi, hogy az igényeit nem elégítik ki. Előfordulhat, hogy a házasságon kívüli emberekhez fordulnak, hogy megbeszéljék érzelmeiket és sebezhetőségüket – és hogy kielégítsék szexuális és fizikai szükségleteiket.
  • A házasság kezd hasonlítani a kisgyermekek párhuzamos játékára. Párhuzamos játékról akkor beszélünk, amikor az egy szobában lévő gyerekek egymás mellett, de nem egymással játszanak. Annak ellenére, ami a Facebookon megjelenik (ne bízz azokban a képekben), a pár együtt lakik, de meglehetősen egy fedél alatt, de külön élnek.
  • Legalábbis egyelőre a láthatatlan pár úgy döntött, hogy együtt maradnak, és azon dolgoznak, hogy fenntartsák az egészséges házasság látszatát.
  • Ezek a párok különböző okokból maradnak együtt, többek között a felügyeleti joggal kapcsolatos kérdések miatt, mert nem akarják megosztani az anyagi forrásokat, nem szeretik, ha a magánügyeik nyilvánosságra kerülnek, stb.

Lehet, hogy ezen sorok olvasása után, a saját kapcsolatodra fogsz ismerni. Talán azon tűnődsz, hogy mit kellene tenned, és/vagy mi lesz jellemzően az ilyen házasságokból. A praxisomban és személyes tapasztalataim alapján azt tapasztaltam, hogy az ilyen típusú házasságok érzelmileg kimerítőek és frusztrálóak. Sok pár úgy dönt, hogy együtt maradnak, amíg a gyerekeik egyetemre nem mennek. Mások szemet hunynak a partnerük félrelépései felett. Vagy tagadják, vagy úgy döntenek, hogy ez az ára annak, hogy a házasságban maradjanak. A család felforgatása túl fájdalmasnak tűnik. Mások hajlandóak ezekben a házasságokban maradni, és elviselik a frusztrációt, a csalódást és azt, hogy úgy érzik, elszakadtak a partnerüktől. Hozzászoktak ezekhez az érzésekhez. Néhányan úgy érzik, hogy fogadalmat tettek, és egy fogadalmat nem lehet és nem is szabad megszegni. Soha.

Ha megállapítottad, hogy a házasságod kezd úgy működni, mint egy láthatatlan válás, és szeretnél lépéseket tenni, a következőket tudom javasolni.

  • Készítsen egy listát arról, hogy mi működik jól és mi nem annyira jól a kapcsolatodban. Szánj erre időt, gondolataid legyenek jól átgondoltak. Sok minden forog kockán.
  • Találd meg azt az időt, amikor partnereddel nyugodtan és zavartalanul tudtok beszélgetni.
  • Nyugodtan mond el neki az aggodalmaidat. Hallgasd meg csendben partnered válaszait. Reméljük, hogy mindketten ugyanazokat az aggodalmakat fogalmazzátok meg egymással szemben, hiszen ez az egyik fontos kulcspont, ami segíthet a kapcsolatotok megmentésén. Amennyiben ezek egyeznek, akkor kezdjetek el újra randevúzni, és ismerkedjetek meg egymással, ahogyan a kapcsolat elején is tettétek.
  • Sok esetben a terapeuta segítsége elő tudja segíteni a kapcsolat kimozdítását idővel pedig rendbehozatala, ezért érdemes megfontolni egy egyéni és/vagy párterápia ami meghozhatja kapcsolatotok gyümölcsét.

Amennyiben a beszélgetés során a partnered, egyértelmű jelét adja annak, hogy nem érdekelt a kapcsolatjavítás semmilyen formájában, akkor mindkettőtöknek döntenetek kell arról, hogy fenntartjátok-e, vagy továbbléptek a házasság felbontása felé. A partnerek nem mindig értenek egyet a lépéseket illetően.

Ha érdekesnek találtad a cikket, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük