Manipuláció
Párkapcsolat

Manipuláció

Manipuláció, hogyan alakítja a manipulátor az emberek valóságát?

A befolyásolás lehet jóindulatú. A manipuláció soha nem az.

Találkoztál már olyan emberrel, aki megpróbált meggyőzni arról, hogy a fent az lent, a jobb az rossz, és a fekete az fehér. Ez a személy mélyen érdekelt abban, hogy úgy lásd a világot, ahogyan ő látja. Különböző taktikákat alkalmazhat. Hízeleghet, lekicsinyelheti vagy megkérdőjelezheti az intelligenciádat és a józan eszedet. „Tényeket” idézhet elő, vagy olyan tudásra hivatkozhat, amelynek csak ő van a birtokában. Röviden, mindent megtesz, amit csak tud, hogy a saját igényei, vágyai vagy céljai szerint előállított valóságba vonjon be téged.

A cikk a hirdetés után folytatódik.
👇

Manipuláció
Manipuláció

A különbség a befolyásolás és a manipuláció között

A manipuláció a befolyásolás egy sajátos formája. A manipuláció minden formája befolyásolás, de nem minden formája manipuláció. A kihívás mindig is az volt, hogy meghúzzuk a határt aközött, hogy mi a befolyásolás elfogadható vagy megfelelő használata és mi a manipuláció. A megfelelő befolyásolás magában foglalhatja azt, hogy megpróbálunk meggyőzni egy személyt arról, hogy olyasmit készül tenni, ami nem az ő érdekében áll. Egy olyan személy, aki már felépült, de fontolgatja, hogy újra drogot használ, lehet olyan személy, akit megpróbálunk befolyásolni, hogy más döntést hozzon. A szülők megpróbálhatják befolyásolni gyermekeiket, hogy jobb döntéseket hozzanak a tanulás, a szorgalmas munka vagy a szórakozás terén. A jóindulatú vagy megfelelő befolyásolás e két esete közös abban, hogy azt tesszük, ami a másiknak a legjobb.

A manipuláció ezzel szemben a manipulátornak érdekében áll, hogy a középpontban álljon, bár ezt nagyon hatékonyan leplezi. A manipulátor egy adott témával kapcsolatban megkérdőjelezi a bizonyosságod. Például egy vállalat régóta dolgozó alkalmazottja rendszeresen elutasíthatja egy új alkalmazott javaslatait, arra hivatkozva, hogy túl fiatal vagy tapasztalatlan. Ez fordítva is igaz; egy újabb alkalmazott könnyen elvetheti az idősebb alkalmazottak tapasztalatát.

A cikk a hirdetés után folytatódik.
👇

Amikor a manipulátor csak időközönként manipulál a szorgalmasan ásott kétség, melyet teremtett elkezdi aláásni az illető képességét és tekintélyét. Ahol korábban magabiztosan cselekedtél, most tétovázol. Lehet, hogy kevésbé fogsz cselekedni, mert félsz attól, hogy hibát követsz el, és be tuja bizonyítani mások igazát. Kételkedsz önmagadban, és elkezded azt hinni, hogy másnak jobb vagy pontosabb rálátása van a dolgokra.

A manipuláció kiterjesztése, mint egy mátrix

Egy személy létezésének minden részletét megkérdőjelezik és átformálják egy másik személy javára. A manipuláció önbizalomhiányt kelt az ember életének minden részletével kapcsolatban. A manipulált személy már nem bízik önmagában – tapasztalataiban, tudásában, preferenciáiban stb. -, hanem inkább a manipulátorban bízik.

A manipulátor egy személy valóságát egy másik személy szükségletei, vágyai és céljai érdekében gyártj le.

A manipulátor fegyverként használja az érzelmeket, különösen a bizalmat és a lojalitást. A jó és pozitív érzelmek a feje tetejére állnak.A hűség engedelmességgé, a bizalom pedig kizsákmányolássá válik. A negatív érzelmek, mint például a bűntudat, a szégyenérzet, a megbánás és a szégyen a manipulátor eszközeiként szolgálnak. A manipuláció a mentális állapotra is hat.

A manipulációt egy egyén is létrehozhatja egy másik felett, ahogyan ez gyakran előfordul a gyermekkori bántalmazás és a felnőttek bántalmazó kapcsolataiban. Fiatal sportolók és edzők, diákok és tanárok, főnökök és beosztottak mind egyenlőtlen kapcsolatok az életkor, a tudás, a tapasztalat és az intézményes hatalom tekintetében.

A manipuláció, amely meggyőzi a bántalmazás túlélőit arról, hogy biztosan félreértették az elkövető tetteit, vagy hogy ők maguk felelősek ezekért a tettekért, klasszikus eset. A manipulátor akkor működik a legkegyetlenebb és leggonoszabb hatékonysággal, amikor a manipuláltak nemcsak elfogadják ezt a bánásmódot, mint megérdemeltet, hanem a szeretet egy formájának tekintik.

A cikk a hirdetés után folytatódik.
👇

Milyen károkat okozhat a manipulátor?

A manipuláció olyan gyakori, általános és hétköznapi lesz, hogy inkább normálisnak, természetesnek és elkerülhetetlennek, mintsem mesterségesnek tekintik. A manipulátorok azt hiszik magukról, hogy jogosultak és jogosak a tetteikre. A manipuláltak súlyos veszteségeket szenvednek el. Elveszítik (ha egyáltalán volt lehetőségük kifejlődni) az önrendelkezés, a tisztelet, az önértékelés, a méltóság és az önbizalom létfontosságú erkölcsi javait. A manipulált embereket nem kezelik teljes értékű emberi lényként magukat. Inkább úgy néznek magukra, mint más emberek céljainak eszközére.

A cikk a hirdetés után folytatódik.
👇

Egy személy ilyen módon történő felhasználása nem ismeri el és nem tiszteli az ember emberi mivoltát. Minden ember megérdemli ezt a tiszteletet. A manipulátor azonban ezt a tiszteletet nem engedi, sőt csirájában folytja el a manipuláltak életében.

/https://www.facebook.com/szineslelek

A következő cikket is ajnálom figyelmedbe:

/https://nemeth-anita.hu/blog/ferfi-bantalmazas/

Ha érdekesnek találtad a cikket, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük