Párkapcsolati ellentét
Párkapcsolat

Párkapcsolati ellentét avagy a kapcsolatod véget ért?

Párkapcsolati ellentét melyben kapcsolatok sokasága él. Ők, akik túl sokáig kitartanak a sikertelen kapcsolatok mellett, gyakran találnak új és közismert módot a maradásuk igazolására, holott az igazi probléma az, hogy nem képesek vagy nem hajlandóak meglátni a valódi képet. Kérdezd meg magadtól, hogy csak azért maradsz-e, hogy ne legyél egyedül?

Pár gondolat…Ez segíthet.

A párkapcsolati ellentét rendkívül stresszes, és kevés teret hagy arra, hogy biztonságban és jól érezd magad a saját bőrödben. Sokan azért maradnak boldogtalan kapcsolatokban, mert félnek attól, hogy egyedül maradnak a saját érzelmeikkel. A párkapcsolati ellentétes érzelmek egyidejű megnyilvánulása azt eredményezheti, hogy egy pár együtt marad, ha új energiát visznek a jelenlegi kapcsolatukba. Ha azon kapod magad, hogy kétségbe vonod a kapcsolatodat, valószínűleg ugyanolyan nyomasztóan érzed magad a befejezés gondolatától, mint a kitartás gondolatától. Ez a fajta ambivalencia rendkívül stresszes, és kevés teret hagy arra, hogy biztonságban és jól érezd magad a saját bőrödben és életedben.

Párkapcsolati ellentét
Párkapcsolati ellentét

Mégis, sokan évekig, sőt évtizedekig folytatják, az ambivalens érzések ellenére. Az évek során a neheztelés és a harag egyre nő, de ugyanígy az elsüllyedt költségek is, amelyek abból adódnak, hogy egyre többet és többet áldoztál magadból, az idődből és az erőforrásaidból erre a kapcsolatra. Az ilyen helyzetben lévő emberek ritkán ülnek le, hogy megnézzék a valódi képet, melyet a párkapcsolati ellentét fest le számukra. Ehelyett megrekednek, fél lábbal bent, fél lábbal kint maradnak a kapcsolatból. Valójában nem a kapcsolat tart megragadva, hanem az, ahogy tagadod a valódi képet.

  • Szánj egy pillanatot arra, hogy valóban megvizsgálod mi történik, hogy tisztán lásd, hogyan lépj tovább.

Vedd figyelembe a kapcsolat nagyobb életképeit. Részben azért ragadtál meg, mert valószínűleg a napi szintű problémákkal foglalkozol, szemben a nagyobb összefüggésekkel. Lehet, hogy elég sokat gondolsz a partneredre, de inkább egy negatív interakción merengsz, vagy azon, hogy mit tett vagy nem tett, amivel megbántott téged aznap. Ehelyett szánj most egy pillanatot arra, hogy átgondold a kapcsolatotokat.

Mikor érezted utoljára, hogy kapcsolatban vagy a partnereddel? Mi történt veled vagy veletek, ami miatt most ebben a helyzetben vagytok? Soha nem érezted magad biztonságban és kapcsolatban a pároddal? Mit gondolsz, hogyan lát téged?

  • Ahelyett, hogy a barátaidnak vagy a családodnak panaszkodnál a partnered hiányosságairól vagy a te feldúlt helyzetedről, kezdj el őszinte beszélgetéseket folytatni a partnereddel.

Ez azt jelenti, hogy valóban meg kell osztanod vele, hogy hónapok vagy esetleg évek óta fontolgatod, hogy elhagyod a kapcsolatotokat, és hogy miért érzel így. Kérdezz rá, és legyél nyitott arra, hogy cserébe mit érez a partnered. Ha úgy találod, hogy a partnered érzelmileg bántalmazóan reagál erre a beszélgetésre, akkor ez a kapcsolat lehet, hogy nem működőképes. Ha nem tudsz őszintén beszélni az érzéseidről, akkor szinte lehetetlen a továbblépésen dolgozni.

  • Mit a te szereped abban, hogy a kapcsolatotok ebben a helyzetben van?

Könnyű minden problémát a másikra kivetíteni. Ahelyett, hogy a saját gyengeségeinket néznénk, csak a másik fél gyengeségeire koncentrálunk. De amíg nem nézünk szembe igazán önmagunkkal és azzal, hogy mi a szerepünk a diszfunkcióban, addig biztosan tovább fogjuk ismételni (a jelenlegi és akár a jövőbeli partnereinkkel is). Ha igazán őszinte vagy magadhoz, akkor látod, hogy mi az, amit te viszel a kapcsolatba, ami egészségtelen?

Gondold végig, mit teszel, amiről tudod, hogy mélyen legbelül a partnered megbántottnak, elutasítottnak vagy visszautasítottnak érzi magát. Vagy mit teszel, ami lehetővé teszi, hogy a partnered így bánjon veled – például nem szólsz, vagy nem állítasz fel határokat, illetve nem tartod be azokat. Kötelezd el magad arra, hogy dolgozz magadon. Ez kifizetődő lesz, akár ebben a kapcsolatban akár egy másikban majd. Nem ő érte, hanem magadért kell dolgoznod.

  • Szembesítsd magad az egyedülléttől való félelmeddel.

Sokan azért ragaszkodnak az egészségtelen kapcsolatokhoz, mert félnek attól, hogy egyedül maradnak önmagukkal. Ennek oka gyakran az, hogy fóbiásak az érzelmektől és attól, hogy egyedül maradjanak velük. Valójában ha megtanulsz ezen félelmeden dolgozni, akkor  hatékonyabb leszel ebben a kapcsolatban, és bátrabban teszed és mondod ki, amit ki kell mondanod és tenned kell.

Még azoknak is ezt ajánlom, akik 30 éve házasok, szükségük van arra, hogy ha eljön a pillanat, amikor már nincs mit tenni a kapcsolatért, álljanak fel és vállalják fel önmaguk gondoskodását. Ez a tudás felszabadít, hiszen akkor az ezt megelőző beszélgetéseknek mindennemű nyomás nélkül tudsz neki leülni, mégha sorsfordító is lesz számodra.

  • Csinálj valamit másképp.

Ez jelentheti azt is, hogy te maradsz a saját középpontodban, de te és a partnered megegyeztek egy párterápiában vagy egy heti közös időben, hogy újra összekapcsolódjatok. Ez azt is jelentheti, hogy úgy döntötök, hogy próbaképpen különválnak, és meglátjátok, hogyan érzitek magatokat. Bárhogy is legyen, a lényeg az, hogy túl sokáig éltek egy zárt rendszerben. Hozzatok új energiát azzal, hogy tesztek egy cselekvésre alkalmas viselkedési lépést előre.

Ha érdekesnek találtad a cikket, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük