Házasság
Párkapcsolat

Hogyan válhat a házasság fojtogatóvá

Házasság és a váratlan tényező, amely veszélyezteti azt.

Régebben a házasságkötés egyik gyakori oka az alapvető szükségletek kielégítése volt, mint például az élelem és a lakhatás. Napjainkban a házasság egyre fontosabbá vált az boldogság szükségletek (pl. autonómia, növekedés, önmegvalósítás) kielégítése szempontjából.

Azok az emberek, akik gyakran költöznek, hajlamosak arra, hogy a szükségleteik vagy céltudatosságuk kielégítése érdekében jobban függjenek partnerüktől.

Házasság fojtogató modellek

Miért házasodnak az emberek? Az egyik válasz szerint az emberek azért házasodnak, hogy kielégítsék szükségleteiket (pl. biztonság, összetartozás, szerelem). A párok számára legfontosabb szükségletek azonban az évek során megváltoznak.

Vegyük szemügyre a házasságok három korszakát:

Az intézményesített korszak (1776-1850)

 Sok embert élt földművelő közösségekben. A házasság fő funkciója az volt, hogy segítsen az alapvető szükségletek kielégítésében, mint például a menedék és az élelem.

A társas korszak (1850-1965)

Több ember költözött a városokba. A házasság elsődleges célja a szerelem és a romantika iránti szükségletek kielégítése volt.

Az önkifejező korszak (1965-től napjainkig)

Az 1960-1970-es évek ellenkulturális forradalma az valódi

 én felfedezését és kifejezését hangsúlyozta. Ezért a házasság egyik fő célja az önkifejezés és az önmegvalósítás igényének kielégítése lett.

Így az évek során felkapaszkodtunk a Maslow-hegy csúcsára, ami azt jelenti, hogy ma már azért házasodunk, hogy kielégítsük magasabb szükségleteinket, mint például az önbecsülés, az autonómia, a növekedés és az önmegvalósítás.

Maslow piramis
Maslow piramis

Mivel a házastársak lélektanilag nagy szerepet játszanak egymás életében, elvárható, hogy megértsék és támogassák egymás szükségleteit, igényeit és céljait. Ezek a támogató magatartások, amelyeket válaszkészségnek nevezünk, a jóllét egyik fő alappillére.

De itt van egy kis probléma. A magasabb szükségleteket (pl. az olyan partner iránti igényeket, aki figyel ránk és érzelmi támogatást nyújt) nehezebb kielégíteni, mert kevésbé kézzelfoghatóak, mint az alacsonyabb szükségletek (pl. az élelem iránti igény); ráadásul ezek a magasabb szükségletek emberenként jelentősen eltérnek.

Így az önmegvalósítási szükségletek kielégítéséhez több időt és energiát kell a kapcsolatba fektetni. A házasságok mai állapota azonban ennek éppen az ellenkezője. A párok egyre több időt töltenek külön, egyre többet dolgoznak, és ami még rosszabb, ritkán használják ki az együtt töltött időt. Többet várnak a házasságtól (pl. azt képzelik, hogy a házastársuk segít nekik felfedezni önmagukat és fejlődni), mint az emberek a múltban. Kevesebb időt és energiát fektetnek a kapcsolatukba, ami az első elvárást irreálissá teszi.

Az egyik tényező, amely befolyásolhatja az emberek romantikus kapcsolatokkal kapcsolatos elvárásait, a lakóhelyi mobilitás. Hogy miért? Mert azok az emberek, akik gyakran vagy a szülőhelyüktől messzire költöznek (pl. egy új városba), gyakran elveszítik a korábbi szociális hálózatokhoz való hozzáférést, beleértve a családot, a rokonokat és a régi barátokat. Így pszichológiai szükségleteik kielégítése érdekében nagyobb mértékben támaszkodnak a házastársukra.

A tanulságok

A lakóhelyükön stabilan élő emberekhez képest a lakóhelyükön mobilis emberek hajlamosabbak arra, hogy magasabb rendű szükségleteik (pl. önmegismerés, autonómia, növekedés, önmegvalósítás) kielégítésében hosszú távú romantikus partnereikre támaszkodjanak. Ez párkapcsolati nehézségeket okozhat. Ha tehát Ön is a lakóhelyileg mobilis emberek közé tartozik, akiknek kielégítetlen a romantikus kapcsolata, nincs egyedül.

Íme néhány kérdés, amit feltehetsz magadnak, hogy tisztába kerülj az igényeiddel és elvárásaiddal kapcsolatban:

  • Melyik szükségletemet nem tudom kielégíteni?
  • Mindent figyelembe véve, túl sokat várok a partneremtől?
  • Van-e mód arra, hogy több időt és energiát fektessünk a kapcsolatba, hogy könnyebben kielégítsük egymás igényeit?
  • Vannak-e más módjai a kielégítetlen szükségleteim kielégítésének (pl. támogató csoportok)

Ha érdekesnek találtad a cikket, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük