Kötődés
Társkeresés

Kötődés 4 elmélete

Kötődés valakihez? Azokhoz a partnerekhez vonzódunk, akik a legjobban kielégítik alapvető szükségleteinket.

Amikor a szerelmet keressük, frusztráló lehet olvasni a túlságosan specifikusnak tűnő kutatási eredményeket, amelyek vagy vonatkoznak, vagy nem vonatkoznak a saját szerelmi életünkre (vagy annak hiányára). Elismerem, hogy a kutatás a kapcsolat-tudomány kulcsa. De a szerelem megtalálásának módjáról szóló megállapítások áradatát olvasva bárki számára nehéz lehet értelmet adni, nemhogy alkalmazni a valós randizásra.

De mégis szeretném bemutatni a szerelem megtalálására és a randevúkra felvázolt négy elméletet. Amelyek megmagyarázzák, hogy az emberek miért vonzódnak egymás iránt.

Kötődés
Kötődés

Íme a 4 elmélet.

1. Jutalomelmélet

Akötődés akkor jön létre, ha a partnerek alapvető szükségleteket elégítenek ki

Emlékszel Mick Jagger „I Can’t Get No Satisfaction” című dalára? Próbálkozik, és próbálkozik, és próbálkozik, és próbálkozik… de nem kap kielégülést.

Ebben az értelemben az egyedülálló emberek hajlamosak nagyon hasonlítani Mick Jaggerre. Gyakran olyan romantikus partnert keresnek, aki segíthet nekik kielégíteni alapvető szükségleteiket. Például azt, hogy jól érezzék magukat a bőrükben (önmegerősítés, hogy tartozzanak valahová (társas kapcsolat, és hogy önmaguk új vagy jobb változatává váljanak (önmegvalósítás).

Olyan valakivel a találkozás, aki partner az alapvető szükségletek kielégítésében, különösen gyümölcsöző vagy kellemes interakció lehet. Képzeld el, hogy olyan valakivel randizol, aki értékeli a munkádat, hasonló értékeket vall. Ugyanabba az iskolába vagy templomba jár, és célja, hogy új dolgokat tanuljon vagy próbáljon ki. Ez a randi azért hangzik eszmeinek, mert mindkét partner kielégíti egymás önfejlesztés, hovatartozás és önmegvalósítás iránti igényeit, akár kötődés is lehet belőle.

Azok az emberek, akik csak akkor ismerkednek, amikor magányosak, talán a társas kapcsolatteremtés miatt randiznak, ami minden bizonnyal fontos szükséglet. De ha a randizás más szükségleteket is kielégítetlenül hagy, akkor a vonzalom valószínűleg nem fog kialakulni.

2. Fejlődés elmélet

A férfiak és a nők különböző tulajdonságokhoz vonzódnak.

Bár a férfiak és a nők sok mindenben hasonló elvárással érkeznek egy randira. Például abban, hogy valaki rendszeresen zuhanyozzon -, viszont vannak eltérő elvárások is egymás felé.

Ezen elmélet szerint ez azért van így, mert a férfiak és a nők történelmileg különböző nyomásnak voltak kitéve. A túléléssel és a génjeik továbbadásával kapcsolatban a következő generációk számára. A nőknek például hagyományosan a gyermekszülésbe és a gyermeknevelésbe való kihívásokkal kellett szembenézniük. Ezért a nők hajlamosak különösen vonzódni az erős partnerekhez. Akik olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a partnerük számára, hogy támogassák és megvédjék a családjukat. Valójában számos kultúrák közötti tanulmány azt mutatja, hogy a nők gyakran különösen vonzódnak az olyan partnerekhez, akik ambiciózusnak, szorgalmasnak, anyagilag stabilnak és náluk valamivel idősebbnek tűnnek.

A férfiaknak ezzel szemben hagyományosan olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint például olyan partnert találni, akivel gyermeket vállalhatnak, és eltartani az általuk nemzett gyermekeket. Míg a nők biztosak abban, hogy minden gyermek, akit szülnek, az ő gyermekük, a férfiak nem mindig lehetnek ilyen biztosak. Hogy elkerüljék a „felszarvazást”, vagy azt, hogy egy apa „tévedésből” olyan gyermeket neveljen fel, akivel genetikailag nem az ő gyermeke. A férfiak hajlamosak különösen vonzódni a fizikailag szép, tisztaságban, hűségben élő és náluk valamivel fiatalabb nőkhöz.

Ezért az egyedülálló emberek jól járhatnak, ha nyíltan beszélnek a párkapcsolati céljaikról. Például arról, hogy szeretnének-e idővel családot alapítani, és kerüljék a potenciális partner félrevezetését, például ne hazudjanak a karriercélokról.

3. Kötődés elmélet

A hasonló kötődési stílusok vonzóak. Az élet első néhány évében a gyerekek egy rendkívül fontos kérdésre válaszolnak: Milyen érzés a szeretet? Az úgynevezett kötődés elmélet szerint az, hogy az emberek hogyan hajlamosak gondolkodni, érezni és cselekedni a kapcsolatokban, abból ered, ahogyan a szüleik vagy az elsődleges gondozójuk csecsemőként hogyan bánt velük. Ha a szülők odafigyelnek gyermekeik szükségleteire, a gyermekek hajlamosak elsajátítani azt a meggyőződést, hogy szükségleteiket érdemes kielégíteni, és másokban megbízhatnak, hogy segítenek szükségleteik kielégítésében. Azok a gyermekek, akiknek a szülei kevésbé reagálnak a szükségleteikre, úgy gondolhatják, hogy nem elég jók – így szorongva kötődnek hozzájuk -, vagy úgy gondolhatják, hogy másokban nem lehet megbízni, ami ahhoz vezet, hogy nem fognak kötődni hozzájuk.

Aztán a gyerekek felnőnek és elkezdenek randizni. A szorongóan kötődő felnőttek például hajlamosak ragaszkodni, félnek az elutasítástól, nincsenek határaik, és kapcsolatról kapcsolatra ugrálnak, keresve a közelséget és a védelmet. Akik kerülik a kötődést,hajlamosak a szilárd függetlenségre, érzelmileg távolságtartóan viselkednek, nem szeretnek másoktól függeni, és hajlamosabbak az egyéjszakás kalandokra.

Fontos, hogy az emberek hajlamosak a hozzájuk hasonló kötődési stílusú partnerek felé vonzódni. Egy szorongóan kötődő személy számára az olyan valakivel való randizás, aki naponta többször telefonál, vagy könnyen féltékennyé válik, segíthet abban, hogy úgy érezze, hogy szeretik és értékelik.

A legtöbb ember biztonságosan szeretne valakihez kötődni, aki általában alacsony szorongással és elkerüléssel jellemezhető, egy olyan partnertől érezheti magát szeretve, aki rendszeresen jelentkezik, de bízik a partnerében, amikor az nincs a közelben. Mivel a hasonló kötődési stílusok vonzódnak egymáshoz, érdemes lehet megismerni a saját kötődési stílusunkat, és olyan potenciális partnereket keresni, akik ugyanúgy éreznek a szeretet iránt, mint mi.

4. Irányító-elmélet

A vonzalom attól függ, hogy milyen cél a legfontosabb. Mivel a jutalom-, a fejlődés és a kötődés elmélet mind hasznos, de kissé korlátozottan alkalmazható. Talán a célravezetőbb az irányító elmélet a négy közül. Az embereket számos különböző cél elérése motiválja az életben, például az, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, családot alapítsanak, és biztonságban érezzék magukat. Bármelyik cél is legyen a legfontosabb egy adott időpontban, feltehetően az a randipartner lesz a legvonzóbb, aki a legjobban segíti a cél elérését. Feltehetően az, hogy kit tartanak vonzónak, változhat attól függően, hogy a randizó milyen célt szeretne elérni, így irányítja a cél érdekében a társkeresés részleteit.

Ha érdekesnek találtad a cikket, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük