Konfliktus
Párkapcsolat

Konfliktus. Egy kapcsolat végzetének 7 jele

Minden kapcsolatban vannak kihívások, viszont, ha nem a időben és erőfeszítéssel teszünk a kapcsolatunkért, sajnos az végzetes lehet számára. Az irreális elvárások, a megalkuvást nem tűrő álláspontok és a konfliktus hiánya egy halálra ítélt kapcsolat jelei lehetnek. További jelek a szexuális vágyak kibékíthetetlen különbségei, a negatív jóslatok, valamint a szeretet és a hála hiánya.

Csodálatos, amikor egy bajba jutott pár vissza tudja segíteni egymást a szakítás széléről, hogy új közelséget és rugalmasságot építsenek egymás közt. De vannak olyan párok, akiknek nem sikerül, vannak olyan kapcsolatok, amelyeket egyszerűen nem lehet megmenteni.

Ezek a gyakran leküzdhetetlennek bizonyult jelek. Lássuk miért is mondom ezt.

Mik a jelei annak, hogy egy kapcsolat esetleg halálra van ítélve?

1. Irreális elvárások a másiktól

Vannak, akik ragaszkodnak a tökéletes kapcsolat idealizált elképzeléseihez, és dühösek vagy reményvesztettek lesznek, amikor a partnerükről kiderül, hogy csupán „ember”. Gyakran mondanak olyanokat, mint: „Ha szeretett volna, akkor…” vagy „Az, hogy veszekszünk, azt jelenti, hogy nem kellene együtt lennünk”. Az egyik kliens így panaszkodott: „A vőlegényemnek úgy kellene éreztetnie velem, mintha hercegnő lennék”. Míg a partnere arra panaszkodott, hogy a nő királyi követelései veszélyeztetik a bankszámlájukat és a türelmét, és a kapcsolatukat szörnyen egyoldalúvá teszik. A nő minden és minden alkalomra ajándékot akart. Beleértve a találkozásuk havi évfordulóit is, de soha nem ajándékozta meg a férfit, és soha nem mutatott semmilyen hálát. Azok, akik makacsul ragaszkodnak ahhoz az elképzeléshez, hogy elérjék a kapcsolat tökéletességét, hogy soha ne veszekedjenek, vagy soha ne érezzék magukat valamilyen módon csalódottnak. Elszalasztják a lehetőséget, hogy megtalálják a boldogságot egy tökéletlen, de szeretetteljes kapcsolatban.

2. Megalkuvást nem ismerő álláspontok

Ez magában foglalhatja az „én akarom” típusú gondolkodást, amely nem hajlandó figyelembe venni a másik nézőpontját vagy érzéseit. Ez a kompromisszumra való képtelenség vagy nem hajlandóság megvetésként nyilvánulhat meg. – amit a párkapcsolati apokalipszis négy lovasának egyikének nevezünk. A Négy lovas egy másik fajtája is előfordulhat: a kövesedés – ami azt jelenti, hogy a konfliktus során kivonulunk minden vitából, gyakran a túlterheltség érzése miatt. Mindkettő kizárja a konfliktusok megoldását.

Egy fiatal pár, akiket eljegyeztek, azért jöttek el tanácsadásra, mert úgy érezték, hogy megrekedtek egy megoldhatatlan konfliktusban. A nő úgy érezte, hogy a férfi szülei fukarok és szeretetlenek. Mert nem akartak (nem tudtak) házat venni a fiatal párnak nászajándékba. Azt állította, hogy a szülei, akik nem voltak gazdagok, és nemrég mentek nyugdíjba, fix jövedelemmel éltek. És már kifizették a főiskolai tanulmányait, és nem tudtak és nem is szabad elvárni, hogy többet adjanak. Elmondta, hogy a menyasszonya mindenkire kiakadt a családjában, és minden egyes tagnak elmondta, hogy mi a baj velük. És mennyire utálja őket. Most azt követelte tőle, hogy az egész családjától távolítsa el magát, és egyezzen bele, hogy senki sem lesz meghívva az esküvőre. Kifejezte, hogy szereti a családját, és sajnálja ezt a konfliktust. A nő ragaszkodott hozzá, hogy ha valóban szereti őt, akkor nem habozna kizárni a családját az életéből. Nem meglepő módon nem volt esküvő.

3. Konfliktus hiánya

A kudarcra ítélt kapcsolatnak ez a jele meglepheti azokat, akik azt gondolják, hogy a veszekedés a bajok biztos jele egy kapcsolatban. A konfliktus hiánya és a soha nem veszekedés azonban az érzelmi leépülés és a konfliktusok megoldására irányuló reménytelenség jele lehet. A harag és a neheztelés a föld alá kerülhet, talán alkalmi csipkelődésként bukkan fel, vagy tovább párolog, miközben a megoldatlan érzések felhalmozódnak. Ahelyett, hogy fejlődne, a kapcsolat megrekedhet a folyamatos érzéketlen közömbösségben.

Konfliktus
Konfliktus

4. Különbségek a szexuális vágyakozásban és a kompromisszumkészség hiánya

Bár sok párnál tapasztalhatók különbségek a vágyakozásban, a legtöbbjük megtalálja a módját, hogy ezeket a különbségeket megoldja. A reménytelen esetek közé tartoznak azok a partnerek, akik valamikor úgy döntenek, hogy a másik kívánsága ellenére soha nem akarnak szexelni.

Az egyik, mára elvált párnál az egyik ciklikusan érezte magát elutasítva, míg a másik nyomást érzett a második gyermekük születése után. Úgy döntött, hogy most, hogy teljes a családjuk, nincs szükségük többé szexre. A férfi tiltakozott, hogy nem követeli a gyakori szexet, csak a folyamatos szeretetkapcsolatot és az alkalmi közösülést. A lappangó konfliktus erodálta a szeretetüket. A férfi a nappali kanapéra költözött, és végül kilépett a házasságból. A vágyak közötti eltérés volt az egyik tényező a sok közül, ami lehetetlenné tette, hogy együtt maradjanak.

5. Függőségek

A partner függőségéből fakadó párkapcsolati problémák megoldásának nehézsége sok kapcsolatra nézve végzetes lehet. Az ígéretek, az árulások és a túl gyakran szertefoszló remények alááshatják a szeretetet és a párkapcsolati jóindulatot. Bár nem minden függőség által érintett házasság végződik válással vagy elhidegüléssel, a kényszeres viselkedés bármilyen formája – nemcsak a kábítószerrel való visszaélés és az alkoholizmus, hanem a szerencsejáték, a túlköltekezés vagy a sorozatos hűtlenség is – félelmetes kihívást jelenthet a kapcsolat túlélése szempontjából.

6. Negatív jóslatok

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy azok a párok, amelyekben az egyik vagy mindkettő fél a jövőbeli szakítástól tart, vagy előre látja azt, általában kevésbé elkötelezettek a kapcsolatuk működtetése iránt. E negatív előrejelzések egy része a kapcsolattal kapcsolatos irreális elvárásokból és a pánikból eredhet, amikor kiderül, hogy a kapcsolat nem tökéletes. Mások a múltbeli kapcsolatok szellemei miatt, amelyek a jelenben kísértik őket. Egy fiatal nő megfigyelte, hogy minden férfi, akivel valaha randevúzott, megcsalta őt, és arra számított, hogy ez a vőlegényével is meg fog történni. Állandó féltékenysége és ébersége, valamint ragaszkodása ahhoz, hogy naponta ellenőrizze a férfi telefonját és közösségi média fiókjait a lehetséges vagy folyamatban lévő hűtlenségének bizonyítékai után, a férfi érzelmi visszahúzódásához, és végül a szakításukhoz vezetett.

7. A szeretet és a hála hiánya

Egyes párok inkább szobatársakká válnak, mint házastársakká, és megszűnnek az apró, de jelentős kötődési szokások – kézfogás vagy ölelés, ölelkezés vagy csókolózás, közös belső viccek, és örömöt találni a hétköznapi, valamint a rendkívüli közös élményekben. A hála hiánya megmutatkozhat az állandó kritizálásban, hibáztatásban és a másiknak a hiányosságaira való emlékeztetésében. Az egészséges kapcsolatban élő partnerek biztonságban érzik magukat egymás mellett, és megerősíti őket a másik pozitív megítélése. Ha a hangsúlyt a partner pozitív tulajdonságaira helyezzük, és hálásnak érezzük magunkat azért, hogy ez a személy – bármennyire is tökéletlen – az életünk partnere – hihetetlenül sokat számíthat.

Ha érdekesnek találtad a cikket, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük